top of page
Sandet strand

Sygemelding - de 4 kategorier


Alene i dag har jeg givet plads til to nye individuelle forløb med opstart i næste uge. Den ene er allerede sygemeldt og den anden virkelig godt på vej … men hvornår rækker folk egentlig ud i forbindelse med stress og hvorfor er det så svært?


Alvorlig stress = sygemelding

Langt de fleste rækker ud, når krop og tanker begynder at gøre dem bange, f.eks. når hjertet hamrer hårdt i brystet, synet svimler, angsten lammer, vejrtrækningen bliver trykkende eller søvnen udebliver og fuldstændig forskruer hverdagen, relationerne og verden - SÅ ved du, det er alvor og at du, uanset du vil det eller ej, gør klogt i at tale med din læge om en sygemelding!


Kritisk stress = sygemeldt

Mange har en overbevisning om, at når blot weekenden kommer, de får lidt ferie eller i den mere alvorlige ende, bliver sygemeldt, så bliver alt godt igen … og det gør det også, et øjeblik. Udfordringen er desværre bare, at en sygemelding ikke fjerner årsagerne til din stress og dermed over tid blot trækker pinen ud. Mange henvender sig derfor først efter flere måneder, et halvt eller helt år, når de indser dette.


Stress = undgå sygemelding

35.000 danskere går efter sigende rundt og mærker daglige stresssymptomer, mange kan ikke genkende sig selv, som oftest fordi de intet orker eller overskuer, fordi tankerne myldrer eller de er “sprøde” og grådlabile ift. omverdenen. At række ud, når noget føles helt off, kan afhjælpe en sygemelding og i et passende tempo “vende skuden”. En del griber til action her (men de fleste venter lidt endnu, da stress fortsat har en tabuiseret genklang og en også langt mere abstrakt vinkel end et synligt brækket ben).


Travlhed = undgå stress

Underligt nok skal vi helst lide lidt i smerte og tab af energi, overblik og håb, før det virker værdifuldt at gribe til handling og bruge tid, energi og penge på os selv!? Det interessante er jo, at de fleste nok ved, at forebyggelse er en del smartere (sundere, billigere og hurtigere) end helbredelse, men kun ganske få er i kontakt med tankegangen, hvorfor jeg nærmest (med stor skam) overraskes, når jeg får forebyggende henvendelser … Jeg kunne ønske langt flere fik sendt mig i skammekrogen med denne kategori ... til alles bedste.


Hvor er du selv i forhold til en sygemelding? Hvori består dine overvejelser ... jeg er nysgerrig og hører gerne fra dig.

Bedste hilsner


Lene Marie Faber

Specialist i stress & mental sundhed
Comments


bottom of page